Et Bornholm uden affald

Affaldet på Bornholm skal væk, men på en ansvarlig måde. Derfor ser BOFA lysene potentiale i BACESS’ recirkulationsteknologi  

På Bornholm har affaldsvirksomheden BOFA en stor ambition. Øen skal være affaldsfri i 2032. Det er dog ikke noget man bare lige gør uden videre, og derfor startede BOFA i 2018 en udviklings- og partnerplatform som i dag hedder Zero Waste Bornholm. Dette skal bidrage til at gøre det muligt at udfase afbrænding af affald på Bornholm. 

Derfor er det overordnede tema naturligvis genanvendelighed og recirkulering. Projektleder David Christensen, som er tovholder på Zero Waste Bornholm, forklarer, at ideen med platformen er at indsamle alt den teknologi og viden, som kan resultere i det endelige mål. 

-Vi har en målsætning om, at vi skal køre partnerskaber hele vejen igennem til 2032. Partnerskaber som udvikler teknologi, som gør, at vi kan holde os til vores vision, siger David Christensen. 

David Christensen BOFA bornholm

Et af de partnerskaber er med Skørping-firmaet BACESS, som udvikler recirkulationsteknologi, der kan få mere ud af bioaffald end forbrænding til energi. Ved at hygiejnisere biomasse, som madaffald, ved 72 grader, kan de upcycle kartoffelskræller og kaffegrums til klimavenlig biogødning i løbet af 48 timer. 

-Det var jo super interessant, at de kunne recirkulere og kompostere bioaffald. Vi komposterer jo også have-/parkaffald i forvejen, som privatpersoner kan afhente, men den kompostering og eftermodning tager op til 15 måneder, og vi må ikke kompostere madaffald, fortæller David Christensen. 

Det førte til et partnerskab, hvor BACESS med støtte fra BOFA kunne undersøge de enkelte biologiske affaldsfraktioners næringsstoffer både før og efter processbehandling.  

 

Lidt af en gamechanger 

For BACESS var det en stor mulighed at arbejde sammen med BOFA på Bornholm. Deres teknologi har stor fokus på Waste2Value, men det var en teknologi som på det tidspunkt ikke var EU ETV-verificeret (Environmental technology verification) endnu. Men i samarbejde med BOFA lykkedes BACESS at opnå deres verification igennem projektet.  

-Med den her ETV-verification i hånden, kan vi nu gå ud og kigge på at få lavet en forretningsmodel for teknologien, så vi blandt andet kan hjælpe Bornholm med at blive affaldsfri i 2032, fortæller Mikkel Dalsgaard, Direktør i Bacess. 

Mikkel Dalsgaard er heller ikke i tvivl om, at BACESS’ teknologi ikke bare vil være brugbar på Bornholm i fremtiden. Ifølge deres beregninger vil man, med ordentlig implementering af recirkulationsteknologien, kunne reducere behovet for kunstgødning på landsplan med cirka 40 procent.  

Ud over at være en del af løsningen i forhold til affald, så vil BACESS’ recirkulationsteknologi også mindske importen af kunstgødning til Bornholm, hvis man kan få det implementeret. Og det kan David Christensen godt se en ide i. 

-Det vil være lidt af en gamechanger, hvis BACESS vender tilbage og kan få gang i teknologien på Bornholm. For lige nu er det ikke alt vi kan behandle fornuftigt og lokalt, fortæller David Christensen. 

David Christensen har været glad for samarbejdet, og ser en fremtid i teknologien på Bornholm. 

-Hvis vi som en form for inkubator har været med til at skabe en teknologi, som kan sørge for en grønnere fremtid, er vi tilfredse. Så vi, hos BOFA, er stolte over samarbejdet med BACESS og Zero Waste Bornholm platformen har gjort nøjagtig, som den skulle.  

 

Fakta: 

Sådan fungere BACESS teknologi 

BACESS systemanlæg for højtemperaturkompostering og kontrolleret hygiejnisering af organiske materialer består af en special konstrueret bioreaktor, med indbyggede specialkomponenter så som; temperaturfølere, iltsensor, ventilator og biofilter til kontrolleret processtyring og monitorering. 

Med et korrekt blandingsforhold af de forskellige affaldstyper, samt en korrekt og kontrolleret processtyring, vil temperaturen stige til 70°C indenfor 48 timer og blive holdt i minimum en time, hvorefter biomassen er klassificeret hygiejniseret, dehydreret og stabiliseret – klar til anvendelse.       

Teknologien bygger på aktivering og processtyring af de naturligt forekommende mikroorganismer (aerobe og anaerobe bakterier), som naturligt nedbryder organisk materiale og omdanner biomassen til et næringsrigt vækst- og gødningsmedie. 

Hjem

Ring op

Send email

Kontakt os